S-au tras concluziile după alegerile din SUA

Pe 6 noiembrie, anul curent, în Statele Unite ale Americii au avut loc alegeri. Democrații și Republicanii și-au disputat locurile pentru Senat și Camera Reprezentanților. La scurt timp, s-au tras concluziile după alegerile din SUA.

Miza alegerilor de pe 6 noiembrie, din Statele Unite, a fost una mare. Conform presei, au fost puse în joc 35 de locuri (din 100) în Senat și toate cele 435 de mandate din Camera Reprezentanților. S-a estimat că la alegeri au votat circa 114 milioane de americani. Evenimentul a atras atenția analiștilor politici din întreaga lume. Iar la scurt timp, s-au tras concluziile după alegerile din SUA.

Democrații preiau majoritatea în Camera Reprezentanților. Republicanii își consolidează controlul în Senat

Pentru prima dată, în ultimii opt ani, democrații au preluat controlul în Camera Reprezentanților. Victoria este cu atât mai semnificativă cu cât acest lucru le va permite să se opună mai multor acțiuni din agenda prezidențială.

Camera Reprezentanților este camera inferioară a Parlamentului Statelor Unite. Împreună cu Senatul (camera superioară), alcătuiesc Congresul Statelor Unite ale Americii.

Conform legislației SUA, cei aleși să activeze în Camera Reprezentanților au puteri exclusive, în cei doi ani de mandat, asupra inițierii proiectelor legilor bugetare, dar și posibilitatea de a chema în judecată orice persoană oficială din țară. De asemenea, Camera Reprezentanților poate numi președintele țării, în cazul în care Colegiul Electoral ajunge la o paritate de voturi privind alegerea primei persoane în stat.

Pe de altă parte, republicanii lui Trump și-au consilidat controlul în Senat. Poziția le permite să aibă puterea de a ratifica diverse tratate cu o importanță vitală pentru țară.

Conform analiștilor, votul din 6 noiembrie al americanilor poate fi văzut ca un ‘referendum pentru președinte’.

Cel puțin 10 lucruri bune în urma alegerilor din SUA

S-au tras concluziile după alegerile din SUA. Vocile susțin că, alegerile americanilor au făcut posibile cel puțin 10 lucruri pozitive. Majoritatea țin de ponderea vocilor care se vor putea face auzite, pe viitor, în Congresul Statelor Unite ale Americii. De asemenea, este vorba de pacifismul și empatia de care au dat dovadă milioanele de americani ieșiți la vot.

Astfel, alegerile din 6 noiembrie 2018 au adus mai multe mandate pentru femei.  Unsprezece, de exemplu, au câștigat  locuri în Senat.

Mai mult decât atât, etnia și originile nu au influențat votanții. Două femei musulman-americane s-au și îndreptat deja spre Casa Albă. Este vorba de Rashida Tlaib din Michigan și Ilhan Omar din Minnesota. Alte două femei nativ americane vor servi, de asemenea, Casa Albă. Discutăm despre Deb Haaland și Sharice Davids din New Mexico, care se preconizează că vor avea succes în Kansas.

Însăși sentimentul de ură și rasism nu a avut câștig de cauză la alegerile din 6 noiembrie. Jurnaliștii internaționali au punctat în acest sens tentativa alegătorilor din Massachusetts de a reactualiza o lege menită să protejeze persoanele transgender în zonele publice. 

Nu în ultimul rând, o veste bună pare să fie și slăbirea puterii controversatului președinte Trump, odată cu pierderea mai multor mandate în Camera Reprezentanților.

O serie de evenimente fără precedent la alegerile din Statele Unite

Alegerile din 6 noiembrie au adus și alte surprize. În New Hampshire, Chris Pappas a devenit primul membru gay care a obținut un mandat în Congresul Statelor Unite ale Americii. Iar Florida a aprobat amendamentul 4. În acest mod a fost restabilit dreptul la vot pentru persoanele care au fost condamnate anterior pentru infracțiuni, dar și-au ispășit deja sentința. Astfel, mai mult de un milion de oameni și-au recâștigat dreptul la sufragiu.

 

 

 


MWISHO PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*