Cum să îți impresionezi oaspeții de peste granițe cu un Crăciun altfel?

Mulți dintre noi am petrecut sărbători minunate vizitându-ne prietenii din alte țări și bucurându-ne de tradițiile lor, de tăvile încărcate cu fripturi rumene și de prăjiturile delicioase. După așa mese încărcate, desigur că am acceptat invitația de a ieși la plimbare, ocazie cu care am interacționat cu mii de lumini, cântece, târguri fel de fel și spectacole superbe. S-ar putea spune că e greu să îi întreci pe străini când vine vorba de sărbători și festivități. Și, poate că anul acesta a venit rândul tău să deschizi ușile prietenilor tăi, care tocmai au aterizat și vor să îți cunoască orașul, tradițiile și cultura.

Poate că România nu e încă cea mai cea când vine vorba de îmbrăcarea orașului în haine și lumini de sărbătoare și poate că încă nu excelează nici la organizarea de spectacole și târguri, însă frumusețea sa naturală cu greu se poate egala. Chiar și bucătăria noastră – deși am început să o criticăm că e prea grasă și prea nesănătoasă – este plină de gust și de savori.

Așa că, dacă vă aflați în situația de a vă primi prietenii de peste hotare și nu știți cum puteți să le oferiți zile de sărbătoare, încărcate de frumos și de gustos, idei pline de farmec sunt din belșug. De exemplu, o idee grozavă ar fi să discuți cu cei de la Banat Reisen, căci ei te pot ajuta să le pregătești prietenilor tăi o surpriză fantastică. Cum ar fi să vizitați cu toții un sat care grăiește cel mai bine despre sângele, cultura și bucătăria românească? Nu te gândi la un sat deja foarte turistic, care știe că an de an trebuie să scoată la înaintare săniile, trăsurile trase de cai sau cozonacii cu multă nucă. Mai degrabă, du-te cu gândul la un sat care, așa cum îl vezi acum, așa arăta și acum zeci de ani. Banat Reisen organizează excursii de o zi la Ineleț, numit și satul din nori, și asta pe bună dreptate.

Dacă tot nu îi putem ajunge din urmă pe străini când vine vorba de sutele de lumini, spectacole, concerte, târguri și alte evenimente festive, măcar să ne deschidem cu totul sufletul și să le arătăm un mic fragment dintr-o Românie autentică, așa cum era acum zeci de ani. De ce tocmai Ineleț? Pentru că Ineleț este un fel de cătun pur, nealterat de tot ce înseamnă societate, dezvoltare și cam toate părțile negative, dar și pozitive care vin odată cu dezvoltarea. La Ineleț, timpul parcă s-a oprit în loc, altfel nu ne dăm seama cum de satul arată la fel ca acum zeci de ani. E ca și cum Creatorul a plămădit acum cătunul, a suflat peste el, lucrurile au prins viață și peste tot s-a așezat pacea și cursul firesc al vieții.

Locuitorii din Ineleț – nici măcar 50 la număr- nu au electricitate, nu au magazine, nu au nici bani, așa că nu au motive de invidie, de răutate, de competitivitate. Tot ceea ce au sunt căsuțele lor pe care seara le luminează cu lampa cu gaz și pe care iarna le încălzesc cu lemne, mai au pământurile cultivate cu hărnicie și dragoste, opinici bune și iarna și vara și o mare dragoste și credință în Creator. Mai au și respect și drag pentru turiști, așa că cei care ajung în Ineleț vor gusta numaidecât din bucatele locului.

E o cu totul altă viață aici și nu există om care să nu simtă în inimă un fel de liniște și pace la văzul unei astfel de lumi tihnite și netulburate de nimic și nimeni. Găsim cătunul Ineleț pe Valea Cernei, iar orașele din apropiere sunt Baia de Aramă și Băile Herculane. Nu se ajunge chiar ușor aici, dar efortul se va merita pe deplin. Va trebui să urcați o scară veche de mai bine de 40 de ani, sculptată în Munții Cernei. Urcatul va fi o adevărată aventură, așa că vă veți aduce aminte cu toții de Ineleț și de faptul că aici se ajunge doar urcând o scară de aproape o sută de metri de trepte din lemn. O singură scară este cea care unește și desparte Ineleț de restul lumii.

Așa că, dacă vă adunați cel puțin 3 persoane, puteți vizita pe parcursul unei singure zi satul Ineleț, acolo unde vă veți da poate seama mai bine ce contează cu adevărat în viață.


MWISHO PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*