Tot ce trebuie să știi despre coroanele dentare

O coroană dentară reprezintă modalitatea cea mai convenabilă pentru a restaura un dinte care s-a crăpat, s-a rupt sau a fost foarte atacat de o carie dentară sau de o plombă necorespunzătoare. Medicii dentiști optează pentru montarea unei coroane atunci când un pacient are o plombă decolorată și dorește să îmbunătățească aspectul dintelui, atunci când un pacient mai are doar o mică bucată din dinte, însă nervul este în stare bună sau atunci când este necesară extracția și înlocuirea unui dinte care nu mai poate fi salvat.

Ce tipuri de coroane dentare sunt disponibile?

Coroanele pot fi fabricate dintr-o varietate de materiale diferite și din ce în ce mai multe materiale continuă să apară. Unele dintre cele mai populare opțiuni includ: coroana din porțelan și metal, coroana din porțelan, coroana metalo-ceramică, coroana ceramică, din sticlă sau din aur.

De exemplu, coroana din porțelan și metal este alcătuită dintr-o bază metalică, îmbrăcată în straturi de porțelan. O coroană realizată în întregime din porțelan nu este la fel de puternică precum o coroană din porțelan și metal. Totuși, coroanele realizate complet din porțelan arată foarte natural și sunt cel mai des utilizate pentru dinții din față. La rândul său, o coroană metalo-ceramică este formată dintr-o bază metalică, îmbrăcată apoi în ceramică. Puteți opta și pentru o coroană elaborată în întregime din ceramică, mult mai rezistentă și mai puternică decât o coroană din porțelan. Din acest motiv, este potrivită pentru utilizare în toate zonele gurii. De asemenea, și coroanele din sticlă arată foarte natural și pot fi folosite oriunde în gură.

Cât despre coroanele din aur, după cum probabil știți, aurul este unul dintre cele mai vechi materiale folosite pentru lucrări dentare. Astăzi, se utilizează cu alte aliaje metalice pentru a a-și spori rezistența, astfel încât rezultă o coroană foarte durabilă și puternică. Coroanele din aur pot fi de culoare aurie sau argintie.

Cum se pregătește o coroană?

Medicul dentist va pregăti dintele care urmează să fie acoperit cu coroană pentru a-i da o formă adecvată. Se va îndepărta un strat din suprafața exterioară, lăsând intact nucleul dintelui. Cantitatea de dinte eliminată va fi aceeași cu grosimea coroanei. După ce dintele a fost pregătit, medicul va lua o amprentă, pe care o va trimite către un laborator, împreună cu alte informații necesare, precum nuanța reală a celorlalți dinți.

În timpul în care un tehnician dentar va pregăti coroana dumneavoastră, medicul dentist vă poate monta o coroană temporară, astfel încât să puteți folosi dintele. Această coroană temporară poate fi mai vizibilă decât coroana permanentă.

Dacă sunteți mulțumit de felul în care arată noua coroană și de felul în care se potrivește, medicul dentist o va fixa cu ciment sau cu adeziv special dentar. Cimentul formează o garnitură pentru a ține coroana în poziție. Deoarece forma coroanei va fi ușor diferită de forma dintelui, este posibil să fiți conștient de această schimbare dentară. În câteva zile, ar trebui să deveniți din ce în ce mai acomodat cu noua coroană.

Cum trebuie să întrețineți o coroană dentară?

La fel cum aveți grijă de dinții dumneavoastră naturali, este important să aveți grijă și de coroană. Deși nu se poate deforma sau păta, se poate dezintegra în momentul în care dinții din imediata sa apropiere încep să fie deteriorați. Din acest motiv, este esențial să vă spălați pe dinți seara, înainte de culcare și cel puțin o dată în timpul zilei, folosind o pastă de dinți cu fluor.

De asemenea, acordați o atenție sporită spațiilor dintre dinți, acolo unde tinde să se acumuleze placă și alimente. Folosiți un duș bucal, ață dentară sau o periuță interdentară. O îngrijire adecvată a întregii danturi poate asigura o lungă durată de funcționare a coroanei.

 


MWISHO PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*