Cum să te bucuri de o dantură frumoasă și sănătoasă de Valentine’s Day

Întrucât sărbătoarea inimilor îndrăgostite se apropie cu pași repezi, pare un moment potrivit pentru a vorbi despre o problemă foarte importantă care afectează viața a milioane de români, și anume bolile de inimă. Cel mai probabil, inima este cel mai important organ din corpul nostru, menținând restul corpului bine aprovizionat cu oxigen și nutrienți și, practic, menținându-ne în viață. Contabilizând zeci de mii de decese în fiecare an, bolile de inimă sunt principala cauză de deces în țările dezvoltate, iar ceea ce este și mai devastator, multe cauze ale bolilor de inimă pot fi prevenite în totalitate prin modificări ale stilului de viață.

Există cu adevărat o legătură între sănătatea orală și sănătatea inimii?

Ziua Îndrăgostiților este, de asemenea, o zi în care zâmbim, deoarece oamenii de pe glob își exprimă dragostea partenerilor de viață, prietenilor și familiei. Zâmbetul nostru, la fel ca inima noastră, se poate îmbolnăvi și necesită la fel de multă grijă pentru a fi sănătos.

Cea mai răspândită boală dentară este boala parodontală, o afecțiune inflamatorie a gingiilor care afectează mai mult de jumătate din toți adulții români peste 30 de ani. Boala parodontală, uneori numită boala gingiilor, apare atunci când un exces de bacterii dăunătoare se dezvoltă în gură. Gingivita, cea mai ușoară formă a bolii, este caracterizată de gingii umflate și sângerare. Dacă nu este abordată, gingivita poate avansa către stadii mai avansate ale bolii parodontale, care afectează țesuturile și oasele care susțin dinții. În forma avansată a bolii parodontale, gingiile se îndepărtează de dinți, creând buzunare care se infectează. În cele din urmă, rezultă pierderea dinților. Este indicat să vă prezentați la medicul dentist încă de la primele semne ale bolii parodontale, pentru a ști dacă puteți beneficia de un tratament parodontoză cu laser care poate preveni evoluția bolii și pierderea dinților.

Poate cel mai dăunător aspect al bolii parodontale – și unul necunoscut de mulți dintre noi – este relația sa cu alte boli sistemice, cum ar fi bolile de inimă. Puțini dintre noi am bănui că poate exista o legătură între starea de sănătate orală și sănătatea inimii noastre. Iată că cercetătorii au nenumărate motive să creadă că există o strânsă relație între boala parodontală și bolile cardiovasculare.

Mulți oameni de știință atribuie legătura dintre cele două boli faptului că ambele afecțiuni sunt mediate de inflamație. Moleculele produse în timpul inflamației gingiilor pot afecta organismul sistemic, putând agrava ateroscleroza. În plus, una dintre principalele specii bacteriene responsabile de boala parodontală, și anume P. Gingivalis, a fost găsită în plăcile aterosclerotice. De fapt, este frecvent ca pacienții cu boală aterosclerotică să aibă și boală parodontală. Cu toate acestea, cele două boli au factori de risc comuni, cum ar fi obezitatea, fumatul, stresul, statutul socioeconomic scăzut, diabetul și practicile de igienă precară, ceea ce face dificilă stabilirea unei relații de cauzalitate.

Ultimele cercetări indică faptul că reducerea bolii parodontale este legată de o scădere a evoluției aterosclerozei. Unii cercetători chiar au propus o legătură genetică între cele două afecțiuni, sugerând că persoanele care sunt predispuse la boli cardiovasculare sunt, de asemenea, predispuse și la boli orale.

Deși încă nu se cunoaște prea bine legătura dintre sănătatea orală și sănătatea inimii, comunitățile medicale și stomatologice sunt de acord că boala cardiovasculară provine dintr-o constelație de factori de risc, inclusiv infecția și inflamația. Deoarece cavitatea bucală este o sursă potențială de infecție și inflamație, reducerea bolilor orale este recomandată pentru o bună stare generală de sănătate.

 

 


MWISHO PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*