Cum mă pot asigura că nu voi avea pete după aparatul dentar?

Una dintre îngrijorările principale ale pacienților care urmează un tratament ortodontic este aceea că vor avea pete pe dinți după eliminarea definitivă a aparatului dentar. Este o îngrijorare firească, căci ceea ce își doresc toți acești pacienți este un zâmbet mai frumos, drept și strălucitor, nicidecum un zâmbet drept și pătat. Un răspuns scurt la această îngrijorare este nu, atât timp cât se respectă o rutină riguroasă de igienă orală, precum și o dietă adecvată. Ceea ce provoacă pete permanente și inestetice pe dinți sunt placa și alimentele care nu sunt eliminate prin periaj.

Cum mă pot asigura că nu voi avea pete după aparatul dentarDe ce se pătează dinții?

În primul rând, dinții oricărei persoane se pătează, nu doar dinții pacienților care poartă aparat dentar. Totuși, petele pot fi mai vizibile în cazul acestor pacienți, dat fiind că purtarea aparatului dentar favorizează o nuanță neuniformă a dinților. Din acest motiv, cu atât mai importante sunt igiena orală și dieta. Multe băuturi pe bază de cofeină conțin taninuri care pătează și decolorează dinții. Aciditatea acestor băuturi modifică, de asemenea, echilibrul pH-ului din gură, ceea ce determină ca dinții să fie și mai expuși riscului de atac acid. În general, alimentele și băuturile acide pot oferi dinților o nuanță galbenă, și asta pentru că acidul erodează smalțul, expunând astfel dentina de culoare galbenă. La rândul lor, alimentele și băuturile bogate în zahăr alimentează bacteriile din gură, provocând astfel eliberarea de acizi dăunători.

Prin urmare, devine necesar să evitați anumite mâncăruri. Chiar și în situația în care purtați Invisalign și scoateți aparatul pentru a lua masa sau pentru a servi o băutură, tot este recomandat să evitați sau măcar să răriți consumul acelor alimente care pot provoca pătarea dinților, cum ar fi cafeaua, ceaiul, vinul roșu, băuturile carbogazoase, băuturile sportive, fructele de pădure și citricele. Dacă doriți să serviți o băutură cu zahăr sau un desert, încercați să serviți cât timp sunteți la masă, în loc să le serviți între mese. Consumul a trei mese pe zi este mai prielnic pentru dinți în comparație cu trei mese pe zi mai ușoare și alte două gustări.

Cum putem avea grijă de albul dinților?

Igiena orală și periajul dinților devin și mai importante odată ce specialistul ortodont v-a montat aparatul dentar sau din momentul în care ați început să purtați Invisalign. În general, ortodontul oferă pacienților instrucțiuni amănunțite despre cum își pot efectua periajul și cum pot folosi ața dentară în funcție de tipul de aparat dentar pe care îl poartă fiecare persoană în parte.

Pacienții sunt sfătuiți să se spele pe dinți de două până la de trei ori pe zi, iar periuța de dinți electrică se poate dovedi mai eficientă în îndepărtarea plăcii decât o periuță de dinți tradițională. Este recomandată folosirea zilnică a aței dentare pentru a împiedica formarea de placă, dar la fel de bine sau chiar și mai bine, pacienții pot folosi un irigator bucal. Nu în ultimul rând, în continuare pacienții cu aparat dentar sunt sfătuiți să se prezinte și la medicul dentist cel puțin o dată la șase luni pentru o curățare completă.

Singura modalitate prin care vă puteți asigura că veți avea dinți perfect sănătoși și fără pete după îndepărtarea aparatului dentar este să fiți vigilenți cu privire la ceea ce mâncați și beți și la modul în care vă efectuați igiena orală.

 

 


MWISHO PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*