Cât timp va trebui să port aparatul dentar?

Una dintre principalele întrebări pe care o adresează pacienții care au nevoie de un tratament ortodontic este legată de durata tratamentului. Aparatul dentar este singura opțiune disponibilă în prezent pentru corectarea mușcăturilor defectuoase și pentru alinierea corectă a dinților. Deși purtarea aparatului dentar poate fi adesea provocatoare, este singurul tratament care oferă rezultate de excepție. Nu există o durată precisă universală. În general, durata tratamentului și rezultatele vor varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi densitate osoasă, severitatea malocluziei, poziția dinților și chiar vârsta pacientului.

Cu toate acestea, pacienții încep să observe primele modificări în termen de patru până la șase săptămâni. Alți pacienți pot începe să observe eficiența aparatului dentar de abia peste câteva luni. De fiecare dată când vă prezentați la specialistul ortodont pentru activarea aparatului sau pentru înlocuirea aliniatorilor Invisalign, noile modificări ale aparatului vor deplasa și mai mult dinții în poziția ideală. În funcție de cât de defectuoasă este poziția dinților sau cât de severă este malocluzia, pot fi necesari chiar și 3 ani de tratament ortodontic.

În mod normal, vă veți întâlni cu specialistul ortodontic la fiecare patru până la șase săptămâni și acesta vă va ajusta planul de tratament în funcție de progresele pe care le prezentați.

Ce se întâmplă după îndepărtarea aparatului dentar?

Unii pacienți sunt dezamăgiți să afle că după îndepărtarea aparatului dentar, este necesar să poarte un alt echipament ortodontic. Este vorba despre un aparat dentar de contenție. Chiar și în cazul purtării aparatului Invisalign, tot va fi necesar să purtați o anumită perioadă de timp un aparat de contenție. Totuși, un astfel de echipament ortodontic este mai puțin incomod decât aparatul metalic tradițional. Rolul lui este de a menține dinții în poziția în care i-a deplasat aparatul dentar. Într-adevăr, dinții au tendința de a se deplasa foarte rapid în vechea lor poziție, dacă nu veți purta aparatul de contenție. Acesta menține dinții în noua lor poziție în timp ce osul maxilarului se obișnuiește cu noua aliniere dentară.

Ortodontul vă poate recomanda un aparat de contenție fix, care se montează în interiorul gurii sau un aparat de contenție detașabil, acesta din urmă fiind mult mai frecvent. Un aparat de contenție detașabil poate fi îndepărtat atunci când luați masa și nici nu va trebui să îl purtați în mod constant.

În timp ce purtați aparat dentar, vă puteți aștepta la un oarecare disconfort și durere moderată, însă majoritatea pacienților se acomodează destul de rapid cu tot ceea ce presupune purtarea unui aparat dentar. În general, avantajele purtării oricărui tip de aparat dentar depășesc cu mult cele câteva supărări minore ineviabile. La finalul tratamentului ortodontic, veți obține un zâmbet drept și frumos. Nu doar că tratamentul ortodontic vă va ajuta să fiți mai atrăgători din punct de vedere estetic, dar dinții aliniați într-o poziție corectă vă ajută să vorbiți mai clar și să mestecați corespunzător.

Atât timp cât purtați un aparat de contenție la finalul tratamentului ortodontic, vă puteți aștepta să vă bucurați de rezultatele oferite de aparatul dentar pentru o perioadă de timp nedeterminată.


MWISHO PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*