Cât repede se poate obține pașaportul pentru copii în 2021?

Vremea frumoasă scoate din noi spiritul de aventură. Dacă ai bagajul pregătit și simți că e timpul pentru o călătorie în afara țării, e important să știi că, în 2021, procedura de obținere a pașaportului pentru copii este una simplificată. Pentru a evita statul la cozi, există și varianta programării online. Spre deosebire de adulți, preșcolarii și toți minorii de până în 14 ani, care nu au încă buletin, nu pot trece granița, nici măcar în interiorul Uniunii Europene, fără un pașaport valabil. Taxele și timpul de eliberare diferă în funcție de opțiunea pe care o alegeți. E necesar să știți toate detaliile pentru a vă putea pregăti din timp o vacanță de vis.

Cât repede se poate obține pașaportul pentru copii în 2021

Există 2 tipuri de pașaport. Care sunt costurile?

Pașaportul poate fi de două feluri atât pentru copii, cât și pentru adulți. Există diferențe importante privind termenul de eliberare și cel de valabilitate. Primul tip este pașaportul simplu electronic. Acesta are o valabilitate de doar 3 ani pentru copiii cu vârsta de până în 12 ani. Dacă sunteți grăbiți să porniți la drum, trebuie să luați în considerare faptul că termenul de eliberare este de 15 zile. A doua variantă de pașaport este cea temporară. Acest tip are o valabilitate de numai 12 luni, indiferent de vârsta pe care o are copilul. Pașaportul simplu temporar are un mare avantaj pentru că se eliberează foarte repede (între câteva ore și 3 zile). Totodată, costurile diferă în funcție de pașaportul pentru care ați optat. Taxa pentru cel simplu electronic este de 234 de lei, în cazul copiilor sub 12 ani. Pentru pașaportul simplu temporar, taxa unică este de 96 de lei, indiferent de vârsta minorului.

Acte necesare pentru copii sub 14 ani

Dacă micuțul tău se află în perioada preșcolară, eliberarea pașaportului simplu temporar se poate face fără prezența lui. Este nevoie doar să prezentați două fotografii tip buletin ale copilului și următoarele acte: certificatul de naştere al copilului (în original); actele de identitate ale părinţilor sau al unuia dintre părinţi, al reprezentantului legal sau, după caz, al persoanei împuternicite, în original; dovada achitării taxelor pentru paşaport, completate pe numele minorului, în original; paşaportul anterior al minorului, dacă acesta există.

În cât timp se eliberează pașaportul pentru copilul tău?

Pentru a scăpa de griji și pentru a evita cozile, puteți face o programare online pe site-ul Direcţia Generală de Paşapoarte. Va trebui să fiți punctuali, în condițiile în care aceste programări se respectă întocmai. Cererile pentru eliberarea pașaportului pentru copilul tău, depuse în țară, sunt soluționate într-un termen de 15 zile lucrătoare. La ridicarea paşaportului simplu electronic şi a paşaportului simplu temporar, va trebui să prezentați un document de identitate valabil, însoţit de certificatul de naştere al copilului, în original sau copie.

Când ajungeți în vacanță e posibil ca micuțul să aibă anumite oscilații de comportament din cauza schimbării decorului familiar. În astfel de situații, toți părinții trebuie să dea dovadă de atenție și tandrețe. Încă de la o vârstă fragedă, mângâiați-vă copilul, încurajați-l în permanență și vorbiți-i cu blândețe. Când copilul este puțin mai mare, îl puteți înscrie la prima grădiniță online din România care ajută părinții să se ocupe de educația copiilor lor chiar din confortul propriei case, propunând metode de învățare moderne și eficiente. Prima grădiniță online din România își propune să completeze educația pe care părinții încearcă să le-o ofere copiilor lor încă din primii ani de viață și chiar să fie un sprijin solid pentru copiii aflați într-o continuă dezvoltare.

Așadar, un pașaport pentru copilul tău se obține ușor în 2021. Procedura este simplă și relativ rapidă. Programarea, plata și aflarea statusului pașaportului se pot face online, iar documentul poate fi primit acasă prin poștă. Nu vă mai rămâne acum decât să căutați un oraș boem sau o insulă pustie.


MWISHO PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*