Cum poţi face trecerea la un stil de viaţă mai sănătos, fără plastic şi substanţe toxice?

Nenumărate studii privind sănătatea oamenilor şi a naturii trag semnale de alarmă din ce în ce mai severe.  Pe de o parte, cercetătorii sunt de părere că ne apropiem de o apocalipsă în ceea ce priveşte starea de sănătate a mediului. Oceanele murdare, mormanele de deşeuri şi poluarea extremă îşi spun cuvântul de la o zi la alta.

Pe de altă parte, starea de sănătate a oamenilor reflectă starea de sănătate a mediului. Specialiştii au realizat tot felul de studii şi cercetări din care reiese că, încă din pântecele mamei, fătul este deja afectat de mii de substanţe toxice. Acele substanţe toxice provin din hrana procesată şi contaminată a mamei, din apa pe care o bem zi de zi, din aerul pe care îl respirăm şi din produsele de igienă personală formulate cu zeci de aditivi, conservanţi şi parabeni.

Nu trebuie să ne pierdem speranţa, căci încă mai putem adopta schimbări care pot face o mare diferenţă asupra stării noastre de sănătate şi a mediului care susţine viaţa. Care sunt acele schimbări? Renunţarea sau folosirea din ce în ce mai rară a produselor care ne fac rău, începând cu alimente pline de pesticide, produse din plastic şi toate articolele pe care le folosim în viaţa de zi cu zi. Fiecare mică schimbare înseamnă un pas înainte.

Iată în rândurile următoare cum puteţi face trecerea la o viaţă mai sănătoasă, lipsită de toţi aceşti factori dăunători.

  1. Încercaţi să nu mai cumpăraţi produse dăunătoare. Multor persoane care doresc să ducă o viaţă mai sănătoasă li se pare dificilă această schimbare, gândindu-se că ar trebui să arunce toate produsele pe care le deţin. Privind la toate produsele dăunătoare pe care le deţinem, poate fi într-adevăr provocatoare schimbarea. Dar asta nu înseamnă că trebuie să aruncaţi toate produsele din plastic, toate cosmeticele cu parabeni sau toţi detergenţii formulaţi cu substanţe periculoase. Deşi există deja nenumărate alternative la toate aceste produse, nu trebuie să le înlocuiţi pe toate imediat. Pur şi simplu limitaţi cumpărarea altor produse dăunătoare şi, de fiecare dată când terminaţi un produs, înlocuiţi-l cu o variantă mai sănătoasă. De exemplu, puteţi opta pentru detergent de vase ecologic, pentru transportul cumpărăturilor în pungi biodegradabile sau pentru săpun natural. Nu aruncaţi produsele din plastic pe care deja le deţineţi pentru că vor ajunge într-un depozit de deşeuri şi vor dăuna mediului înconjurător. De exemplu, dacă folosiţi caserole din plastic, nu le aruncaţi. Cheia este să nu achiziţionaţi produse noi din plastic şi alte produse formulate cu produse toxice.
  2. Faceţi în fiecare zi paşi mărunţi. Trecerea la un stil de viaţă mai sănătos nu poate avea loc peste noapte. Plasticul, detergenţii chimici, mâncărurile procesate, produsele de igienă toxice au devenit o parte integrantă a vieţii de zi cu zi, astfel încât o viaţă fără toţi aceşti factori nocivi chiar reprezintă o schimbare uriaşă. Pentru a face această schimbare, trebuie să vă construiţi obiceiul de la zero, efectuând în fiecare zi paşi mici, dar siguri. Cu timpul, obiceiul de a merge la cumpărături cu sacoşe reutilizabile, de a cumpăra detergenţi ecologici şi alimente în recipiente biodegradabile va deveni automat.

În cele din urmă, o viaţă mai sănătoasă, fără plastic, alimente procesate şi substanţe toxice nu trebuie să reprezinte un stres sau o presiune. Desigur, există şi excepţii. În general, excepţiile sunt formulate în jurul produselor recomandate de medici. Dacă un produs care conţine aditivi sau este ambalat în recipient din plastic este necesar pentru sănătatea şi bunăstarea personală, atunci trebuie să luaţi decizia care să vă avantajeze starea de sănătate. Nu vă puneţi sănătatea în pericol deoarece medicamentul de care aveţi nevoie vine într-un recipient din plastic. În prezent, suntem nevoiţi să apelăm la astfel de excepţii, dar există speranţe că foarte curând aceste excepţii vor fi din ce în ce mai rare.

 


MWISHO PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*