Beneficiile LED-urilor pentru sănătate și frumusețe

Când vorbim despre iluminarea cu LED-uri, de cele mai multe ori sunt subliniate beneficiile referitoare la economisirea energiei. Într-adevăr, LED-urile reprezintă cea mai ecologică opțiune de iluminare eficientă din punct de vedere energetic.

Totuși, corpurile de iluminat cu LED-uri, fie că vorbim de lustre LED, aplice, spoturi sau plafoniere LED folosite în spitale, pot oferi nenumărate alte beneficii neexploatate încă pe deplin. Se aduc în discuție beneficii fizice, cât și beneficii emoționale care, în cazul multor persoane, depășesc cu mult avantajele financiare.

Întâi de toate, deja s-a dovedit de foarte multe ori că există o legătură puternică între starea de sănătate a unei persoane și lumina la care se expune. Încă din anul 1980, Institutul Național de Sănătate Mintală descoperea că lumina albă și strălucitoare poate suprima producția de melatonină. Câțiva ani mai târziu, cercetătorii de la Harvard au demonstrat că ritmurile circadiane ar putea fi tulburate de expunerea îndelungată la lumină albă și strălucitoate. Recent, oamenii de știință au asociat suprimarea melatoninei nu doar cu insomnia, ci și cu cancerul de sân.

Din ce în ce mai mult se consideră că LED-urile sunt becuri cu super-puteri pentru starea noastră generală de sănătate, întrucât diodele emițătoare de lumină sunt complet controlabile. La urma urmei, diodele emițătoare de lumină sunt semiconductori care pot fi programați să emită lumină la lungimi de undă precise, culori și tonuri. Această caracteristică valoroasă pe care o dețin doar LED-urile, oferă consumatorilor posibilitatea de a avea un control mai mare asupra mediului înconjurător. Deja, NASA folosește iluminare cu LED-uri pentru a regla ritmurile circadiane ale astronauților.

Noi studii arată că LED-urile pot vindeca răni

Noile studii arată că LED-urile albastre, cu o lungime de undă de 470nm, ar putea vindeca răni. În cadrul unui studiu în care s-a aplicat lumină albastră furnizată de LED-uri asupra unui șobolan rănit, cinci zile consecutive, timp de 10 minute, dimensiunea rănilor a fost semnificativ redusă. Explicația ar putea fi că anumite lungimi de undă de lumină ar putea stimula cheratină, aceasta fiind o proteină structurală foarte importantă pentru păr și piele.

În vremurile mai îndepărtate, se credea doar că lungimile de undă mai mari, de culoare roșie sau aproape de infraroșu, au capacitatea de a stimula reînnoirea celulară, inclusiv activitatea ADN și ARN.

Această nouă descoperire este importantă deoarece înseamnă că terapia cu lumină LED poate fi eficientă și pentru vindecarea rănilor, iar pacienții pot profita de beneficiile terapiei cu lumină fără a se expune la arsuri solare, îmbătrânire prematură și cancer de piele, acestea toate fiind riscurile asociate cu terapia cu lumină UV.

De asemenea, dacă lumina LED poate vindeca rănile, asta ar însemna că ar putea să reducă durerea, să trateze boli cronice și să accelereze vindecarea vânătăilor și cicatricilor.

LED-urile pot trata acneea

Terapia cu lumină împotriva acneei sau terapia fotodinamică utilizează becuri LED care emit lumină la o anumită lungime de undă (415 nm) pentru a ucide bacteriile care provoacă acneea. Spre deosebire de multe alte tratamente pentru acnee, terapia bazată pe LED-uri este naturală, nedureroasă și sigură și nu utilizează substanțe chimice dăunătoare. De obicei, implică doar ședința în fața unui LED care emite lumină albastră timp de câteva minute în fiecare zi.

Este cunoscut faptul că soarele (sau razele ultraviolete) luptă împotriva acneei, dar este, de asemenea, un fapt bine cunoscut că expunerea îndelungată la radiațiile ultraviolete poate afecta pielea sau chiar poate provoca cancer de piele.

LED-urile albastre nu poartă aceleași riscuri pe care le au razele UV, dar oferă totuși beneficiile terapiei UV pentru pielea afectată de acnee, fără nici unul dintre efectele secundare atât de periculoase.


MWISHO PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*