Rolul fizioterapiei pentru sănătatea femeilor

Există mai multe atribute fizice și fiziologice care sunt unice pentru femei, iar fizioterapia joacă un rol important în sănătatea femeilor, mai ales dacă ținem cont cât de ocupate și agitate sunt stilurile moderne de viață. Trei funcții, în special, sunt unice pentru femei. Acestea includ menstruația, sarcina și lactația. Aceste funcții sunt legate în mod complex de modelele hormonale complexe care caracterizează femeile și care le influențează și comportamentul.

Spre deosebire de bărbați, femeile au mai puțină masă musculară și au o proporție mai mare de grăsimi corporale depozitate, în general, la nivelul sânilor, șoldurilor și feselor. Fizioterapeuții înțeleg diferențele fizice și nevoile unice ale populației feminine și pot ajuta femeile să trăiască o viață sănătoasă și lipsită de durere la orice vârstă și, în special, în timpul perioadelor-cheie din viața lor, precum sarcina sau menopauza.

Cum poate veni fizioterapia în sprijinul femeilor?

Fizioterapia poate ajuta la identificarea și eliminarea factorilor de risc pentru căderi și fracturi. De asemenea, un fizioterapeut poate propune un program de exerciții fizice care contribuie la încetinirea reducerii densității osoase. Totuși, sunt recomandate analizele care vizează nivelul de calciu, de vitamina D și vitamina B12.

Chiar și disfuncția pelviană și incontinența pot fi tratate prin fizioterapie. Unele dintre cele mai frecvente afecțiuni care pot fi tratate sau ameliorate prin fizioterapie includ osteoartrita, urmată de osteoporoză, cancerul de sân și alte forme de cancer, reabilitare după chirurgia mamară, limfedemul, boli de inimă post-menopauză, durere miofascială cronică, sindromul de hiperstimulare, scleroza multiplă și fibromialgia.

În funcție de severitatea afecțiunilor, dar și dacă o persoană dorește să economisească timp, poate opta pentru fizioterapie acasă. Cu ajutorul echipamentelor moderne portabile, pacientele pot beneficia la domiciliu de aceleași servicii calitative ca și în cadrul unei clinici de terapie fizică. De asemenea, fizioterapia ajută la reducerea disconfortului și recuperării înainte, în timpul și după sarcină. Una dintre problemele asociate cu sarcina care poate fi tratată prin fizioterapie la domiciliu este fasciita plantară.

Fizioterapia și problemele specifice femeilor

Fizioterapia vine în ajutorul femeilor cu o serie de exerciții și tehnici de tratare a problemelor specifice femeilor. Un fizioterapeut poate învăța femeile cum trebuie să intre și să iasă corect din mașină, cum să se aplece pentru a ridica un obiect, cum să stea pe scaun, care este cea mai sănătoasă postură corporală și cum să își îmbunătățească felul de a se mișca. Exercițiile Kegel pentru a întări musculatura slabă a podelei pelvine, precum și exercițiile Pilates pot fi foarte benefice.

O serie de exerciții fizice de intensitate ușoară până la moderată pot contribui la îmbunătățirea mobilității, forței si rezistenței și la consolidarea oaselor și articulațiilor. De asemenea, tratamentele la cald, tratamentele la rece, masajul terapeutic și terapia cu stimulare electrică reduc durerile, rigiditatea și inflamațiile.

Fiecare program de fizioterapie, inclusiv fizioterapia la domiciliu, este diferit și este adaptat nevoilor pacientei. Femeile au atribute fizice și fiziologice unice pe care fizioterapeuții le iau întotdeauna în considerare.

 


MWISHO PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*