Fizioterapia pentru tratarea durerilor de spate

S-ar putea spune despre coloana vertebrală că este o structură biomecanică complicată care are capacitatea de a susține greutatea corpului. Practic, coloana vertebrală este cea care ne permite să ne aplecăm, să ne răsucim, să ne mișcăm, să stăm în picioare și să mergem pe jos.

Totuși, coloana vertebrală este una dintre zonele cele mai abuzate ale corpului. Nu puțini sunt cei care își folosesc coloana în cel mai greșit mod cu putință, ca mai apoi să se confrunte cu dureri și consecințe din cele mai severe.

Fizioterapia oferă unele dintre cele mai eficiente metode pentru ameliorarea durerilor de spate, pentru tratarea leziunilor și pentru menținerea coloanei vertebrale în postură corectă. Se estimează că peste 80% din populație va suferi la un moment dat de dureri de spate. Unele dureri de spate sunt cauzate de o serie de leziuni, în timp ce alte dureri sunt provocate de exercițiile de încălzire insuficiente înainte unui antrenament sportiv intens. În cazul altor persoane, durerile de spate sunt cauzate de tot felul de deformări și boli degenerative, cum ar fi osteoartrita.

Toate aceste tipuri de dureri pot fi atenuate prin fizioterapie, iar clinica Medoterapy Life dispune de echipamente portabile de ultimă generație, așa că poate oferi ședințe profesionale de fizioterapie pentru angajați chiar la birou. Acest serviciu este din ce în ce mai apreciat, dat fiind că activitatea specifică de birou cauzează numeroase dureri de spate, dar și alte afecțiuni. Este de menționat și că obezitatea și stilul de viață sedentar contribuie la creșterea numărului de persoane care acuză dureri de spate. Obezitatea crește riscului unei posturi incorecte a coloanei vertebrale, iar cei care se confruntă cu dureri de spate dezvoltă adesea noi mișcări sau poziții incorecte prin care agravează și mai mult problema.

Ce soluții propune fizioterapia pentru durerile de spate?

Diagnosticarea cauzei și a localizării durerii de spate poate fi un proces complicat. Durerea poate fi imediată, poate să apară dimineața la trezire sau poate să apară câteva săptămâni sau luni mai târziu după un accident. De asemenea, durerea de spate poate fi ascuțită, suportabilă, cronică, constantă sau trecătoare. Poate indica prezența unei boli degenerative sau a unei leziuni care devine din ce în ce mai severă.

Multe persoane cred că durerea va dispărea de la sine, fără niciun tratament, însă tocmai această atitudine atrage și mai multe consecințe. Prima reacție a unei persoane la durerile de spate este limitarea activității fizice, însă fără mișcare, durerea se intensifică și problema se agravează.

Fizioterapeutul are cunoștințele și expertiza necesară pentru a face un diagnostic precis și pentru a prescrie terapii care favorizează activitatea fizică în siguranță, fără a provoca dureri suplimentare și fără a deteriora nervii, articulațiile și țesuturile moi. Un fizioterapeut știe ce metode și tehnici să utilizeze pentru cauze specifice de dureri de spate și pentru o reabilitare cât mai rapidă.

De asemenea, se știe că persoanele care suferă de dureri cronice de spate și de boli degenerative care afectează coloana vertebrală suferă adesea și de depresie. Fizioterapia este benefică pentru abordarea factorilor fizici și psihologici implicați în durerile de spate. Prin fizioterapie, se tratează atât leziunile care cauzează durerile de spate, dar se oferă și măsuri preventive care ajută la alinierea corectă a coloanei vertebrale.

Se pune foarte mult accentul pe alinierea corectă a coloanei, pentru că doar așa organismul uman poate beneficia de mobilitate și activitate fizică fără dureri și fără riscuri. Ședințele de fizioterapie sunt eficiente pentru leziunile existente și anterioare, pentru bolile cronice și pentru afecțiunile degenerative.

Fizioterapeutul poate opta pentru tracțiune lombară, manipulare manuală și masaj terapeutic pentru a detensiona mușchii încordați, pentru a îmbunătăți flexibilitatea și pentru a controla durerea. Terapia cu comprese calde și reci, ultrasunetele și terapiile de stimulare electrică sporesc mobilitatea și diminuează inflamația.

De asemenea, un fizioterapeut poate oferi pacientului sfaturi privind modificările stilului de viață sau echipamentele și instrumentele care reduc riscul leziunilor. O evaluare a mersului oferă informații valoroase despre obiceiurile unei persoane și despre postura corporală, care pot contribui la durerile de spate. În acest sens, pot fi prescrise dispozitive ortotice personalizate. Terapeuții oferă, de asemenea, informații despre perne, saltele și poziții de somn care favorizează alinierea corectă a coloanei vertebrale.

Adesea, ședințele de exerciții sunt combinate cu masaj terapeutic pentru a calma durerile, pentru a elimina depresia, pentru a detensiona mușchii încordați și pentru a accelera vindecarea.

 


MWISHO PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*