Avantajele și dezavantajele dietei Keto – cât de potrivită este această dietă pentru tine?

Dieta Keto este una dintre cele mai populare diete la momentul de față și un număr impresionant de persoane se arată interesate de această dietă, deși nu știu cu exactitate ce anume implică. Pe scurt, dieta ketogenă presupune minimizarea aportului de carbohidrați și creșterea aportului de grăsimi pentru ca organismul nostru să intre în starea de cetoză. Cetoza este un proces metabolic normal care are loc atunci când organismul nostru nu este alimentat cu alimente bogate în carbohidrați necesare pentru a arde energie, așa că, în schimb, arde grăsimile stocate.

Inițial, medicii au dezvoltat dieta ketogenă pentru a veni în ajutorul pacienților care sufereau de epilepsie, așa că au modificat aportul zilnic de macronutrienți – carbohidrați, proteine și grăsimi. Dieta se bazează în principal pe grăsimi, 15-20% din aportul caloric provenind din proteine și doar 5-10% din carbohidrați. Dieta ketogenă nu este potrivită pentru toate persoanele, de aceea este bine să discutați cu medicul personal și să vă luați în considerare propriile necesități nutriționale.

Avantajele dietei Keto.  Dieta ketogenă este indicată persoanelor care doresc să trateze unele afecțiuni cronice, cum ar fi epilepsia, bolile de inimă și diabetul de tip II. Această dietă ajută la stabilizarea nivelului glicemiei, ceea ce contribuie la controlul tensiunii arteriale și la scăderea nivelului trigliceridelor. Unele studii sugerează și că această dietă ar proteja creierul de unele boli neurodegenerative, precum boala Alzheimer. Prin reducerea aportului de carbohidrați – în special produse rafinate, cum ar fi pâinea albă, cerealele și dulciurile – corpul arde grăsimile stocate, în loc să ardă glucoza furnizată de carbohidrați. În urma acestui proces, se poate înregistra o pierdere semnificativă în greutate și se poate simți un apetit redus.

Dezavantajele dietei Keto. Dacă vă hotărâți să țineți dieta Keto, trebuie să știți că organismul are nevoie de o perioadă de 1-2 săptămâni de adaptare și recalibrare spre cetoză. În această perioadă, este posibil să simțiți o serie de efecte secundare, precum oboseală, dureri de cap, constipație, tulburări de somn și modificări hormonale. Această dietă este destul de restrictivă și poate fi dificil să gătiți mese pentru întreaga familie. Lista alimentelor care sunt interzise este substanțială și include majoritatea produselor lactate, cu excepția produselor cu un conținut ridicat de grăsimi, cum ar fi untul, dar include și fructe, leguminoase și legume cu amidon. Dacă doriți să luați masa cu prietenii, colegii de la servici sau cu întreaga familie și vi se pare complicat să gătiți acasă, puteți să optați pentru un restaurant cu specific mediteranean, întrucât dieta mediteraneană se bazează foarte mult pe alimente permise la dieta Keto, în special pește și grăsimi sănătoase.

Dacă vă întrebați care sunt alimentele permise în dieta Keto, atunci trebuie să știți că cele mai potrivite alimente pe care le puteți consuma sunt cele cu un conținut scăzut de carbohidrați, așa cum sunt grăsimile bune, adică grăsimi saturate și monosaturate precum unt, nucă de cocos, ulei de măsline, nuci și semințe, unturi de nuci și de semințe și carne provenită de la animale hrănite cu iarbă. Alte alimente permise la dieta Keto sunt peștele și fructele de mare precum ton, stridii, scoici, cod și macrou. La rândul lor, sunt permise legumele cu un conținut scăzut de carbohidrați precum spanacul, broccoli, dovlecelul și conopida. În cele din urmă, ouăle sunt una dintre cele mai ieftine și sănătoase forme de proteine, întrucât un ou mare conține aproximativ 5 grame de grăsime, 6 grame de proteine și mai puțin de un gram de carbohidrați.

Dieta Keto este destul de restrictivă și s-ar putea să nu includă multe dintre alimentele preferate de marea majoritate a persoanelor, dar conține totuși foarte multe opțiuni delicioase. Dacă doriți să încercați această dietă, amintiți-vă că organismul are nevoie de cel puțin o săptămână pentru a se adapta, dar eforturile se vor merita cu siguranță.


MWISHO PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*