Cum te poți asigura că antrenamentul tău sportiv este eficient?

Dacă există un aspect crucial care poate asigura eficacitatea unui antrenament sportiv și care nu ar trebui sub nicio formă să fie neglijat, atunci despre somn este vorba. Fără un program echilibrat de somn, eforturile noastre la sală ar avea mult de suferit. Ce e drept, unele persoane merg la sală cu o regularitate olimpică și nimic nu pare să stea în calea lor, nicio furtună înfricoșătoare și nici somnul dulce de dimineață. La rândul lor, cercetările arată că menținerea regulată a unui obicei este într-adevăr fundamentală pentru obiectivele pe termen lung.

Dar dacă vă privați organismul de somn, este bine să știți că antrenamentul la sală nu va mai fi la fel de eficient. Potrivit celor mai recente sondaje, 35% dintre persoanele care practică sport cu regularitate aleg fitnessul și nutriția ca prioritate personală, în timp ce doar 10% acordă importanța cuvenită programului de somn. Totuși, somnul este esențial pentru a susține forța personală, rezistența și agilitatea mintală. Inclusiv armata americană știe prea bine importanța unui program corespunzător de somn, alături de exerciții și dietă. După cum afirmă armata, un program optim de somn este esențial pentru succesul misiunii.

Importanța somnului pentru obiectivele noastre de fitness

Indiferent dacă respectați un regim alimentar bogat în substanțe nutritive pentru a vă menține starea de sănătate sau vă antrenați pe banda de alergare pentru a pierde în greutate, dacă vă privați organismul de somn, sunt șanse mari să eșuați pe ambele fronturi. Sigur, este crucial să mențineți un regim alimentar diversificat, sunt de mare folos suplimentele alimentare pe care le puteți achiziționa rapid dintr-un megastore farmaceutic online, la fel cum este util și un program de exerciții asistat de un antrenor cu experiență, dar nu este mai prejos nici programul de odihnă, căci tocmai somnul poate spori performanțele. Explicația este una destul de simplă.

Repararea și regenerarea mușchilor are loc în timpul somnului adânc, care este și perioada în care hormonul de creștere înregistrează cel mai mare puls, în special în primele ore ale nopții. Există studii în acest sens care arată performanțele sportivilor care dorm chiar și 10 ore pe noapte. Unele studii arată cum jucătorii de baschet care au beneficiat de un program adecvat de somn au jucat mai bine, s-au bucurat de mai multă vitalitate, de o stare de bine generală și s-au plâns mai rar de oboseală.

Ce se întâmplă dacă nu dormim suficient?

Pe de altă parte, dacă ne vom priva organismul de somn, vom sabota eforturile noastre de a pierde din greutate, vom avea reacții întârziate și performanțe modeste. Un program insuficient de somn poate duce la creșterea nivelului de oboseală, la scăderea nivelului de testosteron, inflamație crescută și la un apetit mai mare. Cercetările arată, de asemenea, că privarea de somn are ca rezultat o afectare a funcției cognitive – ceea ce crește șansele de leziuni și de decizii greșite, dar și suprimarea sistemului imunitar, ceea ce crește riscul de infecții și îmbolnăviri.

Fiecare celulă din corpul nostru este conectată la ritmul nostru circadian, iar atunci când ne privăm corpul de somn, va fi afectată reglarea corespunzătoare a hormonului de stres, metabolismul, zahărul din sânge și rezistența la insulină. Cu alte cuvinte, un program neregulat de somn ne predispune la creșterea în greutate, obezitate și diabet.

Exercițiile fizice au potențialul de a îmbunătăți calitatea somnului și cantitatea de lichide pe care le consumăm în fiecare zi. Pentru a vă optimiza performanțele, este suficient să dormiți 7 ore sau mai mult, să mergeți la culcare și să vă treziți la aceleași ore în fiecare zi și să vă asigurați că beneficiați de un program de odihnă de înaltă calitate.


MWISHO PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*