Colecția Grunge Marc Jacobs revine după 25 de ani

Piese din colecția care l-a costat slujba pe designerul Marc Jacobs, vor fi recreate. Colecția Grunge Marc Jacobs revine după 25 de ani, ca o afirmație despre modă și curaj.

În 1993, Marc Jacobs și-a pierdut slujba, imediat după lansarea Colecției Grunge. Criticii, prezenți la eveniment, au declarat piesele vestimentare ca fiind fade. Bocancii și cămășile de flanel sau mătase, purtate de modele precum Kate Moss, Naomi Campbell sau Christy Turlington, nu au impresionat pe nimeni. Și totuși, astăzi, Colecția Grunge Marc Jacobs revine după 25 de ani. Surprinzător sau nu, reacțiile criticilor s-au schimbat și ele.

Ieri – anodin. Astăzi – fenomenal

Colecția Grunge Marc Jacobs nu a câștigat din prima inimile criticilor de modă. După extravaganța anilor ’80 și reclamele glam ale Casei Versace, colecția a fost catalogată drept neinspirată. Designerul american, Marc Jacobs, își amintește că, în acea zi din 1993, un director de modă renumit l-a întrebat: “Unde e eleganța? În colecția ta nu există nimic ce poate fi vândut”. Mai mult decât atât, a fost desfășurată o întreagă campanie anti-Jacobs.

“Au existat chiar și insigne cu textul «Grunge-ul e scârbos», făcute de Suzy Menkes, de la International Herald Tribune’s. Iar melomanii m-au luat peste picior, susținând că tentativele mele de a mă apropia de vibe-ul muzicii rock este sortit, din start, eșecului. Mi-am pierdut slujba. Dar nu mi-am pierdut curajul și încrederea în ideile mele” a declarat Marc Jacobs, într-un interviu pentru revista Elle.

Kurt Cobain și Courtney Love au inspirat Colecția Grunge Marc Jacobs

Colecția Grunge Marc Jacobs a fost inspirată de cultura underground. Prin intermediul căciulilor tricotate tip beanie și a neglijeurile de mătase, Jacobs a încercat să surprindă zeitgeist-ul, spiritul unor cântăreți precum Kurt Cobain sau Courtney Love. Moda a încetat să fie doar despre opulență și elite. Haute couture a coborât în stradă, fiind inspirată și creată pentru oamenii de rând.

Haine vechi de 25 de ani revin în lumina reflectoarelor

Colecția Grunge Marc Jacobs revine după 25 de ani. În acest sens, 26 de piese vestimentare de atunci au fost recreate cu grijă, conform tiparelor. De asemenea, designerul a căutat pe ebay piese vintage ale colecției din ‘93, care mai sunt disponibile.

“Nu e vorba de lene. Nu încerc nici să mă laud că în ciuda marelui fiasco din 1993 am ajuns astăzi unde am ajuns. În acest demers, am încercat să caut un răspuns la întrebarea: Ce este moda de fapt? Pentru cine este creată și încotro se îndreaptă? Tehnologiile informaționale și opinia publică fac răspunsul la asemenea întrebări extrem de dificil. În plus, am vrut să-mi asum o dată în plus munca și ideile, care au rămas constante de-a lungul timpului”, a ținut să explice Marc Jacobs.

De asemenea, designerul a încercat să dea o definiție a termenului ‘relevant’, atât de ambiguu în industria modei.

“Relevant este ceea ce își doresc tinerii. Relevant este ceea ce se potrivește și ceea ce caută societatea zilelor noastre. Nu ceea ce ar încerca o industrie sau alta să impună maselor”, a spus Jacobs.

Noua colecție poartă titlul de Redux Grunge Collection 1993/2018 Marc Jacobs. Piesele vestimentare sunt disponibile în magazine și pornesc de la 350$. Prețul accesoriilor valorează, de obicei, între 95 și 150$. Hainele sunt făcute din materiale naturale precum viscoză sau mătase, adesea transparente, cu broderii și diverse imprimeuri. O caracteristică a Redux Grunge Collection 1993/2018 Marc Jacobs sunt dungile, printurile cadrilate sau vegetale (flori/fructe), dar și modelele uni, în culoarea preferată a designerului: negru.


MWISHO PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*