Arta accesorizării și accesorizarea în artă

Ai remarcat vreodată bijuteriile din marile opere de artă, găzduite de muzeele lumii? Dacă nu, te invităm să o faci și să afli mai multe despre arta accesorizării și accesorizarea în artă.

Vreme de secole, până la apariția aparatului de fotografiat, pictura a servit ca principal mod de a păstra și consemna imaginea unei persoane sau a unui eveniment. Pe lângă faptul că era o acțiune extrem de solicitantă, temporal și economic deopotrivă, la care aveau acces doar elitele, pictarea unui tablou constituia și o metodă excelentă de etalare a statutului și gusturilor rafinate. Și ce modalitate mai vizibilă există în această privință dacă nu apelul la bijuterii?

De la brățări și inele, până la cercei sau tiare, toate și-au adus aportul la arta accesorizării și accesorizarea în artă.

Arta accesorizării și accesorizarea în artă: Cei mai celebri cercei din istoria artei

Cei mai celebri, dar și cei mai frumoși cercei din istoria artei plastice apar într-un tablou a lui Johannes Vermeer. Este vorba de “Fata cu turban”, popularizat și sub titlul de “Fata cu cercel de perlă”.

Pictat la mijlocul secolului al XVII-lea, pe o pânză de dimensiuni mici (44 cm x 39 cm), caracteristică pictorului olandez, tabloul uimește atât prin tehnica pictorului, cât și farmecul accesoriului. Despre ultimul se spune că ar fi fost creat din numai două mișcări de pensulă!

O tentativă de a reconstitui povestea misteriosului personaj și a deja celebrei sale bijuterii a făcut-o, în 1999, scriitoarea americană Tracy Chevalier, într-o carte care poartă numele tabloului. Ulterior, în 2003, în regia lui Petter Weber a apărut și un film cu titlu omonim.

Poți să porți și tu o pereche de cercei cu perle, similari cu cei ai misteriosului personaj din opera lui Vermeer. Îi găsești în categoria bijuterii, la Iris Boutique.

Cerceii Ocean Dream Purple sunt realizați din aur masiv de 18 K, au perle 100% naturale, într-o nuanță fină de violet și oferă eleganță și șarm oricărei purtătoare.

Arta accesorizării și accesorizarea în artă: Cel mai popular tip de colier din tablouri

Deși pânzele muzeelor sunt pline de coliere cu pietre masive, care contrastează cu finețea posesoarelor lor, totuși, cel mai frecvent tip de colier din tablouri pare să fi fost cel alcătuit dintr-un șirag de perle, cel puțin în secolul al XVII-lea. Drept exemple sunt tablouri precum portretele realizate de  Rembrandt: “Saskia van Uylenburgh” (1634), “Lucreția” (1664), “Maria Trip” (1639) sau de Nicolaes Maes – “Anna Hofsteek” (1634).

Atât adepții stilului renascentist, cât și al celui baroc, au manifestat o atenție deosebită față de acest tip de bijuterii. În mod curios, însăși numele de baroc pare să vină de la denumirea dată perlelor cu formă neregulată (baroque pearls).

Există mai multe motive pentru care asemenea bijuterii ar fi putut atrage atenția. În acele timpuri, perlele erau extrem de scumpe, fiind un simbol statutar clar. În plus, ele erau strâns legate de feminitatea posesoarei, deoarece făceau aluzie la Venus – zeița născută din mare, aidoma unei perle. De asemenea, perlele reușeau să transmită, pe atunci, un mesaj important, legat de puritatea și fidelitatea purtătoarelor. Și, nu în ultimul rând, se potriveau mult mai bine cu rochiile de brocart, deja bogat ornamentate.  

Poți să porți și tu o parte din magia acestui accesoriu cu sensuri multiple. Alege unul dintre tipurile de bijuterii disponibile la Iris Boutique. Simple, precum colierul Princess, sau cu forme asimetrice, precum colierele din seria Abriana, asemenea bijuterii te vor face să te simți deosebită.


MWISHO PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*