Te-ai întrebat vreodată de ce se îngălbenesc dinții? Iată aici principalele cauze!

Sunt multe idei care circulă în jurul dinților și fac referire la cât sunt de albi sau de galbeni, dar multe dintre toate aceste idei sunt doar mituri. Vom încerca, în rândurile următoare, să dezvăluim cele mai populare mituri despre culoarea dinților astfel încât să scăpați de orice complexe.

În primul rând se tot zvonește că dinții sunt în mod natural strălucitori. De fapt, foarte puțini oameni norocoși sunt binecuvântați cu dinți albi ca perlele. Dacă nu sunt naturali, de multe ori dinții albi strălucitor pot arăta destul de fals. Majoritatea oamenilor au în schimb dinți cu nuanțe care fluctuează între galben și gri. Pentru a înțelege motivul, ar trebui să aruncăm o privire la anatomia dintelui. În exterior, avem un strat de smalț, care are o culoare alb-albastru. Dar smalțul este translucid, ceea ce permite stratului de dentină să fie vizibil. Dentina are o culoare galben spre portocaliu, și ea oferă dinților un aspect alb. Prin urmare, doar grosimea smalțului determină culoarea dinților. Dacă vă spălați pe dinți zi de zi și folosiți ață dentară, iar dinții sunt tot galbeni, este foarte posibil ca aceasta să fie culoarea lor naturală.

Un alt mit spune că dinții galbeni sunt nesănătoși, dar acest mit este impus de companiile care doresc ca oamenii să cheltuiască sume masive pentru a obține un zâmbet perfect, ca al starurilor de Hollywood. Deși depunerile de placă dentară și petele nu sunt sănătoase, este foarte posibil ca dinții perfect curați și sănătoși să aibă în mod natural o nuanță de galben. Procedurile de albire a dinților presupun adesea penetrarea stratului exterior al smalțului, ceea ce slăbește dinții, în special dacă se repetă de mai multe ori. Deci, în multe cazuri, dinții galbeni sunt mai puternici decât cei albi strălucitori, atât timp cât sunt curați și foarte bine îngrijiți. Desigur, ați putea dori să îmbunătățiți aspectul estetic al zâmbetului, iar unele tehnici de albire se pot dovedi a fi prea puțin invazive.  

Un alt mit care circulă în jurul culorii dinților este că aparatele dentare îngălbenesc dinții. Într-adevăr, atunci când o persoană poartă aparat dentar, va trebui să acorde o atenție suplimentară la curățarea și îngrijirea dinților. Unii oameni pot avea dinți galbeni după purtarea aparatului dentar, dar nu aparatul este de vină. Bacteriile se adună foarte ușor în jurul aparatului, deci este important să se acorde maximă atenție la curățarea dinților și la folosirea aței dentare pe tot parcursul purtării aparatului. Dacă urmați o igienă orală strictă, aparatul dentar nu poate îngălbeni dinții. Alternativ, sunt disponibile aparate dentare așa-numite invizibile și detașabile, care pot fi îndepărtate pentru curățarea normală a dinților.

Toate aceste concepții greșite și mituri fiind lămurite, am putea să vedem acum care sunt adevăratele cauze care conduc la îngălbenirea dinților. Fumatul, întâi de toate, provoacă îngălbenirea dinților, deoarece gudronul, nicotina și toate celelalte substanțe din fum intră în porii din smalțul dintelui, afectând culoarea naturală. Un studiu realizat recent a constatat că 28% dintre fumători au avut un nivel moderat până la sever de decolorare a dinților, comparativ cu 15% dintre nefumatori. De asemenea, studiul a arătat că fumătorii erau, în general, mai puțin mulțumiți de starea dinților lor. Țigările electronice nu pot deteriora dinții în aceeași măsură, dar conțin totuși nicotină care devine galbenă atunci când se amestecă cu oxigenul. Există și alte probleme de sănătate orală asociate cu fumatul. De exemplu, nicotina determină ca gingiile să se retragă și poate duce la gingivită și parodontită.

De asemenea, o altă cauză care duce la îngălbenirea dinților este o igienă orală modestă. Dacă observați un film galben pe dinți, este probabil placă sau tartru. Placa dentară se formează atunci când bacteriile din particulele de alimente și băuturi nu sunt eliminate corect, iar în timp placa se întărește pentru a forma tartru, care poate fi îndepărtat numai de un dentist sau de un igienist. Acest film galben se poate forma pe dinți sau în jurul dinților dacă nu vă periați destul de des sau suficient de bine. Nu numai că arată rău, ci contribuie totodată și la respirația urât mirositoare, precum și la numeroase alte complicații de sănătate orală.

Regimul alimentar poate, la rândul său, să contribuie la îngălbenirea dinților, mai ales dacă obișnuiți să consumați cafea, ceai, vin roșu, curry, sos de roșii, fructe de pădure, sos de soia, oțet balsamic și sfeclă. Există alte alimente și băuturi care, deși nu provoacă pete, conțin acizi care erodează smaltul dinților.


MWISHO PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*